Brandstofcel

Een brandstofcel: wat is het precies en hoe ontstaat deze? Wat goed is om te weten, is de betekenis van het woord ‘brandstof’. Dit is namelijk een ‘energiedrager’. De energie die vrijkomt bij het proces van verbranding, kan gebruikt worden voor zowel warmte als licht en kracht: denk hierbij aan bijvoorbeeld elektriciteit. Brandstofcellen kunnen dus worden gezien als elektrochemische ‘toestellen’, die chemische energie omzetten in elektrische energie.

Hoe werkt een brandstofcel?

Zoals hierboven genoemd, zet een brandstofcel op een speciale, zogenoemde ‘elektrochemische’ manier de chemische energie van een brandstof om naar elektriciteit. Dit doet deze door middel van een oxidant. Een oxidant is een chemische stof die elektronen kan opnemen, tijdens een proces als deze. Omdat de celreactie hierin ‘exotherm‘ is, wat wil zeggen dat het proces energie vrij laat komen, komt er niet alleen elektriciteit maar ook warmte vrij tijdens de reactie. De cel brengt dus eigenlijk twee vliegen in één klap en levert hierbij twee belangrijke producten: warmte en elektriciteit.

Het begrip ‘thermische centrale‘ is een scheikundige benaming voor het hele proces waarin de kracht – in deze de elektriciteit – en warmte vrij komt. Bij deze thermische centrale wordt de warmte omgezet in een zogenoemd ‘mechanisch vermogen’. Daarna zet een generator, een hiervoor ontworpen machine, dit vermogen om in elektriciteit. En deze elektriciteit is weer te gebruiken voor allerlei doeleinden. De brandstofcel is hierdoor erg effectief en tevens duurzaam.

Voordelenbrandstofcel

De brandstofcel biedt vele voordelen. Met deze cel bereik je bijvoorbeeld hoge resultaten en profiteer je van veel vermogen, tegen een lage investering. De brandstofcel produceert niet alleen elektriciteit, maar ook warmte, zoals eerder genoemd. De brandstofcel kan dus gebruikt worden voor warmte én kracht, waardoor je geniet van gebundelde voordelen. Daarnaast brengt het creëren van de cellen weinig tot geen schade aan het milieu, terwijl de zogenaamde ‘klassieke verbranding’ zoals verbranding met brandstoffen als benzine, diesel en elektriciteit, dit wel doet. Daarnaast brengt de brandstofcel toch evenveel kracht en warmte op als tijdens de klassieke verbranding. Een groot voordeel voor de toekomst én de portemonnee, dus. Hierdoor kan het creëren en het gebruik van de brandstofcel gezien worden als een duurzaam en voordelig proces. De cel biedt vele voordelen, die opwegen tegen de mogelijke nadelen en is daarmee een goed alternatief op de huidige mogelijkheden tot verbranding en het creëren van kracht en warmte. Tot slot bestaat er nog het voordeel, dat deze geen bewegende delen bevat. Dit betekent dat zij geruisloos werken en daarnaast geen slijtage veroorzaken. Een brandstofcel is dus dubbel goed en levert dubbel voordeel.

Waterstof-brandstofcel

De meest duurzame wijze van gebruik van de brandstofcel, is de waterstof-brandstofcel. In deze heb je enkel water nodig als ‘brandstof’ en zo produceer je elektriciteit zonder enige vervuiling. Het enige product van deze reactie is water. Het is de beste, goedkoopste en schoonste wijze van het creëren van elektriciteit. Een waterstof brandstofcel is zelf te creëren. Het vergt de nodige kennis, tijd en energie maar dan kun je ook genieten van je eigen gecreëerde elektriciteit. Allereerst is het belangrijk voldoende maatregelen te nemen. Veiligheid staat namelijk altijd voorop. Zorg voor een veiligheidsbril, welke je te allen tijde draagt. Ook een labjas en een goed geventileerde ruimte is een vereiste. Wanneer je je goed hebt voorbereid, kun je aan de slag met het maken van een zelfbouw.

Om zelf een eenvoudige waterstof-brandstofcel te maken heb je diverse producten nodig. Denk aan een platina-draad, een stukje hout, een 9-volt batterij, een stekker die hierop aangesloten kan worden, doorzichtig plakband, een voltmeter en een glas water. De producten zijn dus makkelijk te verkrijgen en wellicht heb je deze op dit moment allemaal al in huis. Het hele proces van begin tot einde is te vinden op internet en wanneer je deze nauwkeurig en met aandacht doorloopt, kun jij zelf genieten van je eigen gecreëerde brandstofcel. Voordelig, verstandig en verantwoord.