Alternatieve energie en waterstof

Onze middelen om energie te verkrijgen raken op. Daarom gaan we steeds vaker op zoek naar alternatieve energie. Een voorbeeld van alternatieve energie is waterstof. Maar wat is dit eigenlijk en wat voor een voordelen heeft waterstof?

Brandstoffen raken op

Brandstoffen als olie, benzine en diesel komen uit de aarde en het probleem is dat we uiteindelijk niks meer hebben. En dan? Hoe moeten we dan ergens komen of een machine draaiende houden? Er zijn verschillende alternatieven, zoals zonne-energie, windenergie, kernenergie en waterstofenergie.

Wat is waterstof?

Waterstof is het lichtste gas in ons heelal. Het is geurloos en kleurloos en kan worden gebruikt voor veel verschillende zaken. Zo wordt het bijvoorbeeld al gebruikt als raketbrandstof of voor koeling van generatoren. Naar verwachting zal waterstof in de toekomst vooral een belangrijk gas zijn.

Is waterstof de alternatieve energie voor de toekomst?alternatieve energie

Veel mensen zien waterstof als een goede opvolger voor brandstof. Bij verbranding lever waterstof namelijk veel energie op. Na verbranding blijft er enkel schoon water over. Ideaal dus voor bijvoorbeeld auto’s en machines. Het is dus een goed alternatief voor bijvoorbeeld benzine of diesel. Waterstofenergie klinkt dus als een goede oplossing, maar is dat het ook?

Aardgas

De meeste waterstof die nu wordt geproduceerd, komt rechtstreeks uit Aardgas. Dit is echter geen duurzame methode. Het draagt namelijk bij aan het broeikaseffect. De manier waarop waterstof nu wordt geproduceerd, is toch een probleem voor de toekomst. Er zijn wel verschillende andere manieren, maar deze duren lang of kosten veel geld. Wetenschappers zijn er dus nog druk mee bezig om het milieuvriendelijker te maken om aan waterstof te komen. Er zijn al verschillende methodes geprobeerd, maar tot nu toe is er nog geen geschikt alternatief gevonden.

Waterstofexperimenten

In het verleden zijn er veel experimenten gedaan met waterstof als alternatieve energie. Zo zijn er al speciale bussen ontwikkeld en is er ook al getest met verschillende machines. De komende tijd zullen er nog veel meer experimenten en tests worden gedaan, zodat we in de toekomst wellicht echt gebruik kunnen maken van waterstof als energiebron.

Hoe lang nog tot waterstof als energie wordt gebruikt? Het is helaas nog afwachten hoe lang het precies zal duren tot we waterstof als alternatieve energie kunnen gebruiken. Het is dus vooral een kwestie van afwachten.